Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Tuesday, December 29, 2015

AUDREY MARISSA - 6 MONTHS


© 2015 Hasif Rahman - Audrey Marissa | Hello Kitty Collector Wannabe

" What you are is God's gift to you, what you become is your gift to God "

- Hans Urs Von Balthasar -


Alhamdulillah, rezeki dari Allah, my Audrey Marrisa kini sudah 6 bulan, membesar dengan sihat dan ceria. As per latest picture above, paha tu memang gebu begitu. Sedap picit - picit. Haha. As per now, dia dah pandai meniarap, dah pandai tidur mengiring, dah pandai minta dukung, dah pandai panggil kalau abaikan dia, dah pandai senyum / ketawa bila berkomunikasi dengan dia, dah pandai sebak kalau "marah" dia, dan bila dah 6 bulan, semalam, her first food, Puree Epal ! Hehe. Kesian juga tengok dia tersedak sedak. First time makan agaknya.

Being a father myself in 6 months, banyak perkara dipelajari sebenarnya. Menjadi suami juga belum habis belajar, datang pula Lil Khalifah ini mengajar menjadi seorang ayah. Melihat Audrey umpama melihat diri sendiri sebenarnya. Dah la rupa ikut ayah, perangai pun adaaaaaaaaaaaaa la juga ikut. Haha.

Kadang - kadang dia meragam pagi - pagi buta, bukan sebab sakit or gangguan, tetapi sebab dia dah tido awal, pukul 2 pagi bangun dia dalam keadaan segar. Nak berdukung pula, merengek kalau tak dukung / main dengan dia. Kita ni yang tengah tidur, terganggu, ada juga nak rasa MARAH. Tetapi bila fikir balik, kita dulu waktu kecil, begitu juga la keadaannya. Arwah mak dan abah juga la yang menjaga begitu. So dukung la dia, or alihkan perhatian dia dengan movie Star Wars. Hahaha. Bila dah tak larat sangat, pas baton pada isteri. Haha. (Tapi selalunya isteri la yang lama, hahahaha)

Kadang - kadang bila kat rumah, dok leka tengok handphone, layan Facebook, Instagram, Twitter, dan Clash of Clans serta Whatsapp, terlupa sebentar kehadiran Audrey. Bila terpandang dia, tidak sedar yang dia sedang pandang kita dari tadi lagi. Rupanya dia pandang je ayah dia ni. Dalam hati agaknya Audrey berkata, "ayah tak main dengan Audrey ke". Tengok muka dia rasa kesian / sebak. Letak phone, nak dukung dia, dia punya happy, senyum habis. Macam menari jadinya. Baby, mana tau berkata - kata, tetapi kehendak / keperluannya melalui ekspressi dan pergerakan mereka. Ok, I need to somehow, less time with my phone. Play it when she's asleep.

Yup, itulah ragamnya ketika ini. Jujurnya, penat menjaga baby. Tetapi penat itulah yang menjadi kebahagiaan hidup. Menjaga, mendidik, bermain dengan dia. Rasa seronok.



Monday, December 28, 2015

BIG MIKE - SS15/8



© 2015 Hasif Rahman - Big Mike Cafe | A Must Visit Cafe

 " There is no sincerer love than the love of food "

- George Bernard Shaw -


Buat masa ini, saya dan isteri umpama "Cafe Hunter". Kami gemar untuk "Test and Error" bagi cafe - cafe yang kami nampak sama ada ketika dalam perjalanan ke sesuatu tempat atau media sosial seperti Facebook, Blog or Instagram. Biasanya kami "Screen Copy" or ambil gambar sahaja dahulu dan pergi ke cafe tersebut bila berkesempatan atau sehala  dengan tempat yang ingin dituju.

Al - kisahnya pada Sabtu yang lepas, kami ingin ke cafe X (saja rahsia), tetapi malangnya cafe tersebut tutup kerana bercuti. Change of Plan, kami ke cafe yang terletak di SS15/8 Subang Jaya. Berdekatan dengan Starbucks dan bertentangan dengan McDonald, cafe tersebut terletak di ground floor Bangunan Rajawali diberi nama Big Mike.


Kami tiba agak awal juga. Going for breakfast actually. Jadi kami beranggapan kurang pengunjung kerana masih di awal pagi. Rupanya Big Mike agak kurang pengunjung kerana student universiti sedang cuti semester. Yup, Big Mike sering dikunjungi oleh student universiti berdekatan terutama Kolej Antarabangsa INTI Subang. So, it's just the three of us (includes Audrey my little bam bam baby).




At first sight, cafe ini sangat simple designnya. Tidak terlalu serabut dengan decorations, just simple and nice, teratur dan kemas. Hendak kata sibuk atau tidak, unlucky for us, waktu tersebut memang tiada orang. So I reserve my comment on that. Haha. Looking at the menu's on the board, secara jujurnya saya tidak tahu bagaimana rupa makan tersebut. Kami order berdasarkan gambar di instagram. Yes, it's better bagi mereka yang hendak ke sini, lihat Instagram or Facebook Big Mike to choose the foods and drinks. Suasana di Big Mike juga diceriakan dengan lagu - lagu yang soft. Sesuai bagi mereka yang hendak buat assignment di sini.

Me? I ordered the Colourful Mini Ice Cream Burgers and Caffeine Dose Ice Blended. Ok, the Caffeine Dose was really great ! Rasanya yang balance. Tidak terlalu coffee dan tidak terlalu milky. Just nice ! Its big enough for a person to drink it. My wife pula ordered..can't remember what's the name of the food, but it's kinda like a sandwich.


Kedua - dua makanan tersebut sangat la seeeeeeeeeeeeeedap. Haha. Memang kenyang sampai ke malam. Owh, really. Sangat kenyang. Gambar diambil dari atas, so the sandwich nampak sekeping, tetapi yang sebenarnya ia sangat tebal seperti burger.


The colourfull mini ice cream burger. Dengar katanya menu ini yang top di cafe Big Mike, dan saya tak nafikan perkara tersebut kerana rasanya memang sedap. 


Well, dunno what to write more about Big Mike. Secara keseluruhannya yang dapat saya katakan, Big Mike merupakan cafe yang saya akan selalu pergi. Will try others menu as well next time. But surely I'll miss the Mini Ice Cream Burgers and the Caffeine Dose Ice Blended. Huuuuuuuuuuuuuuuuu



Thursday, December 24, 2015

HELLO KITTY GO AROUND - MALAYSIA


© 2015 Hasif Rahman - Hello Kitty | Viva Shopping Mall

" Keep calm and Hello Kitty ! "

- Hello Kitty -


Masa bersama family di pameran Hello Kitty di Viva Shopping Mall. Si ibu yang perasan pasal event ni. Berkali - kali dia sebut pasal ni, tandanya dia nak sangat pergi. Haha. Katanya sebab Audrey, tetapi rasanya yang terlebih excited si ibu dia. Haha. 
 
Mulanya rasa macam malas juga nak pergi sebab dulu pernah ke sini waktu pameran Doraemon. Memang agak sesak, tetapi waktu tu pergi time masih bertunang, naik LRT je. So pasal parking, takda masalah. Tetapi bila dah ada anak ni, nak around KL dgn LRT (langkah berjimat) sudah tidak sesuai. Tetapi alhamdulillah, parking agak banyak dan waktu kita datang, masih tidak ramai pengunjung. Kesempatan itu juga diambil untuk snap gambar banyak - banyak dengan all the decorations dan props yang disediakan. Huu hee...as per gambar above, boleh tengok, siapa yang terlebih happy sebenarnya. Haha.

Overall, pameran dia agak menarik. Those who loves cute things will love the place. 



More pics and stories will be update by my wife..haha



Sunday, December 20, 2015

STAR WARS MONTH



© 2015 Hasif Rahman - Star Wars Month | May The Force Be With You


" These aren't the droids you're looking for "

- Obi Wan Kenobi -




PANGKOR SITE VISIT

 

© 2015 Hasif Rahman - Pangkor Island | Site Visit

" The beginning is the most important part of the work "

- Plato -


 I've been expecting this kind of site visit when I'm working at the ministry in Putrajaya. A site visit to watch over the things under your management. KLIA will be my 2nd home perhaps or my office's car. Last week, I've been ordered to go to Pangkor Island to attend a meeting regarding a project that will be 100% completed in 2016. It was a 4 hours drive from Putrajaya with the speed of 140km per hour. I stayed at Star Bay Hotel for a night, RM80.00. Its a budget hotel but very comfortable.

Its kinda fun actually the site visit. But the travel kinda..tiring. Will go for site visit to Pangkor in January 2016. Thinking to bring along my DSLR to take some photos or not. Depends.



Somehow, I miss Travel Blogging.