Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Sunday, November 22, 2015

FAMILY QUALITY TIME



© 2015 Hasif Rahman - Supergirl | Supermom

 " I don't think quantity time is as special as quality time with your family "

- Reba McEntire -




Monday, November 16, 2015

I MISS BOTH OF YOU


© 2015 Hasif Rahman - The Three of Us | Family

" A happy family is but an earlier heaven "

- George Bernard Shaw -


Pernah tidak korang semua, bila kita rasa tertekan dengan kerja, korang rasa rindu pada isteri dan anak? Betul, tidak dinafikan, isteri dan anak bukan boleh bantu kerja kita pun. Bukan satu pejabat. Bukan sama pekerjaan. Tetapi somehow, bila tengok gambar or dengar suara or berjumpa secara fizikal, it does help you to cheer up. Ah, even time writing ni pun ada rasa lega sedikit. Lupa sebentar masalah pekerjaan.

Tertarik dengan post di blog isteri pasal You Are My Superman. Am I really a Superman to both of you? =)

Yup, walaupun setiap hari jumpa, still, rasa rindu itu tetap ada. Rasa nak cepat siapkan kerja, balik rumah dan bermesra dengan isteri dan anak. Sejak duduk bersama ni dan bukan lagi "weekend husband", terasa hidup lebih teratur dan kurang penatnya. Kalau tidak dahulu, kelam kabut dibuatnya. Rushing sana sini. Ada cuti sehari tapi tak balik, hati rasa tidak tenteram. Isteri sakit, nak balik tengok pun tak dapat. But now, Alhamdulillah, things getting better. I Love You Enny and Audrey. Thanks for being part of my life. !

*Notakaki : isu - isu tekanan yang dinyatakan tu semua berhubung kerja di tempat baru. Malam ni la ada masa saya cerita sedikit. Huu Hee


Sunday, November 15, 2015

THE TALE OF NOBITA



© 2015 Hasif Rahman - Nobita | Adventure

 " The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams "

- Oprah Winfrey -


Pheeeeww...agak lama juga tak upload gambar - gambar Nobita Photography. Gara - gara sibuk dengan Lego Photography, haha. Sudah la dulu bukan main susah payah mencari Nobita Figure ni. Bukan mudah since dia dah stop production. Kalau beli dari luar negara, sangat jauh beza harganya. Berganda mahal. 
Owh, topi tu bukannya datang sekali dengan Nobita. Topi tu ditempah khas dengan orang di Sarawak. Itu pun berminggu cari orang yang boleh buat. Haha

This is my hobby bila ada masa terluang. Lego and Figure, something that I love to do. Owh? Isteri? Isteri pun ada figure dia sendiri. Hehe. Nanti tau la apa dia. Tunggu dia upload. Dia busy sket skrang since anak banyak akal sekarang ni. Masing - masing dah macam burung hantu dah sekarang. haha.

Will upload more Nobita soon ! Toodles !



Wednesday, November 11, 2015

SUPERGIRL AND SUPERDAD


© 2015 Hasif Rahman - Supergirl | Superdad


 " I hope I am remembered by my children as a good father "

- Orson Scott Card -


Melihat anak membesar setiap hari selama 2 minggu ini memang berbeza dengan semasa menjadi weekend husband untuk 4 bulan sejak kelahirannya. Perubahannya begitu pantas terutama dari sudut kelakuan. Entah dari mana dia belajar, saya sendiri pun tidak tahu. Currently, kelakuannya suka menjerit. Baru dapat suara agaknya. Jerit pun comel sahaja bunyi dia. Macam kucing. Lagi satu kemahiran yang baru dipelajarinya, sudah tahu meminta untuk didukung. Kalau dia sudah lapangkan tangannya sambil terangkat angkat itu, nak dukung la jawabnya. Tak didukung, menangis jadinya. Haha.

Satu perangai nakal dia sekarang ini juga, tidak boleh letak, mesti akan meragam. Hendak dukung sahaja kerjanya. Sudahnya, kerja - kerja lain tidak dapat nak dibuat. Yang pelik tu semasa letak meragam nak nangis, dukung terus senyum jahat. Haha. Owh, rambut dia ada dua pusar. Ini agaknya kata orang - orang tua, kalau ada dua pusar ni banyak akalnya. Saya setuju kalau orang kata baby itu "Natural Stress Relieve". Bila rasa sedih or tekanan, bila peluk anak sendiri, bau dia, memang akan rasa satu ketenangan. Didepan mata pun sudah rasa rindu.

Sekarang ni bawa Audrey ke mana - mana, semua kata muka ayah dia. Haha. But seriously, bila tengok dia, terasa macam melihat diri sendiri. Tapi apapun, tak kisah la muka siapa pun. Audrey tetap anak ayah dan ibu. Hee

Membesar dengan sihat ye Audrey. Love you ! =)



Tuesday, November 10, 2015

LIVING LEGEND - WAZARI WAZIR


© 2015 Hasif Rahman - Wazari Wazir | Dataran Underground

" Travelling - it leaves you speechless, then turns you into a storyteller "

- Ibn Battuta -


Minggu lepas, saya dan isteri pergi ke Dataran Underground untuk FSK 2015 di bawah Dataran Merdeka. Yup, bagi mereka yang tidak tahu, di bawah Dataran Merdeka ada beberapa shop lots yang berhawa dingin. FSK lebih kepada pameran/aktiviti/jualan barang untuk kanak - kanak. Terdapat pelbagai aktiviti dan pertunjukkan yang dibuat sepanjang program tersebut berlansung. 

Semasa di FSK, tetiba terlihat satu icon yang diri ini follow blog dia. Yup, as per pic, its Wazari Wazir. The photographer who loves to travel. You may visit his blog here wazariwazir.com 

Apa lagi ambil peluang untuk bergambar. Hehe. Keadaan agak sibuk di situ plus masing - masing sedang memegang anak, tak dapat nak borak panjang. Ingatkan nak minta autograf, tetapi tak bawak lak buku dan pen. InsyaAllah ada masa dan rezeki lagi, pasti ketemu. Haha.

By the way, dengar kata bro Wazari join Digi WWWOWAwards 2015. Lets vote for him here ! 


Good luck Bro !



METAL BOX - EMPIRE


 


© 2015 Hasif Rahman - Metal Box | Empire

 " You are what you eat "

- Michael Pollan -


Kalau bab makan, Pirates of Hasif Rahman ni memang "Number One". Habis semua tempat makan hendak di serbu. Dah macam dalam program Jalan - Jalan Cari Makan. Ini semua isteri punya perancangan kali ini. Katanya nak keluar makan dengan kawan - kawan dia sekali. Seharian juga dia search di Google. Macam biasa, dia kalau tanya kita ni, kita jawab boleh je. Haha. Jawapan tak membantu. Iyo la, dah tempat makan yang tak pernah pergi, macam mana nak komen. Kalau komen pun just kata, taknak tempat jauh dan kalau boleh pada waktu pagi untuk elak kesesakan lalu lintas. Al maklum la, KL. Akhirnya dia jumpa satu tempat so call Metal Box di Empire. 

Tempat tak pernah pergi, so seperti biasa, kita pakai Google Maps di phone. Entah apa kena hari ni, Google Maps tu bawa ikut jalan taman perumahan. Short cut agaknya. Tapi diri ini dah menyumpah jugak dalam hati. Kejadahnya ikut taman perumahan. Haha. Sebab sebelum ni ada kes, cari kedai Mee Ketam di Shah Alam guna maps, tetapi sampai ke rumah orang yang tiada kaitan. Haha.

Sampai di tempat kejadian, owh, parking tidak la susah untuk dicari. Ke sebab hari ni cuti Deepavali, ramai orang KL bercuti di kampung. So here's some of the foods yang kitorang makan. Peace !




Personal review, a friendly place. Staff di kedai pun sangat friendly dan sporting. Boleh juga nak buat sambut birthday di sini as tadi pun ada orang buat. Siap lilin cake tu ganti dengan bunga api. Haha. Price berpatutan. Well, KL Price. Overall, a nice place to eat ! =) 


THINGS TO DO !


" Plans are nothing ; planning is everything "

- Dwight D. Eisenhower -


Lego minifigs, props and others related almost complete. Just two major things still waiting for my budget to buy the Macro Lens and Lighting. Once completed, I'll start the project seriously. I estimate I'll start it by March 2016. Well, its not easy to start something, but doing the things that you love the most, the harder the challenges, the happier you'll be.

There are a lot of " Things To Do " before March 2016. First of all, train yourself to be creative. Lego Photography is all about creativity. If you have the best camera in the world, the most advanced lighting system, and the most expensive Lego in the world, but you lack of creativity, you can't create the masterpiece. I've seen several Lego Photographer in Flickr, they did a great job ! If you see the behind the scene, you'll be amazed. It not easy to create a photograph. The set up looks complicated and lots of it was using DIY set up.

One of the way for me to get creative, I need to read a lot of books, watch movies and cartoons, learn to see something in different perspectives and think out of the box. Instagram is one of the best place to get inspiration for photography. Just look out for #lego, and you'll see a lot of Lego Photography from all over the world. Yes, I don't deny it. For now, maybe some ideas I've " Steal It Like An Artist ". It's something that I need to do in order to trigger the creativity.

Other than that, I need to set up a mini studio for my project. A table, a box and several equiment. It's not expensive, just for now, I don't have the space to set it up. Well, I have the time till March 2015, maybe at that time, I'll get a new place to live with a room reserved for my photography. (One of my dreams)

Can't wait for March 2016 ! May The Force Be With Me !


Toodles




Saturday, November 7, 2015

SHIFT WORK !



" If you try hard enough, you can bend the spoon  you can shift reality "

- Christopher Meloni -


Currently I'm feeling like I'm working in shift and its difficult way of life. A shift work as Government Officer, a shift work as husband and father and a shift work as Toy Photographer. Sometimes, I'm a bit jealous with those as Full Time Photographer. I don't deny it that it's a busy job but doing the things that you love the most, its a satisfaction in life. Well, for now, even I'm having a lot of shift in life, I don't regret it. Each of it give the best happiness to me. The best part of it, my wife supports me in anything that I love to do. She even bought me Lego. 

I can't wait to start my project. There are things yet to be purchased before I can 100% focus on the project. The Macro Lens and several lighting. Ideas has been sketch as per previous entry. It's just the matter of time to start the war. Hey Ho !


Toodles









Monday, November 2, 2015

HAPPY BIRTHDAY MY QUEEN



© 2015 Hasif Rahman - Soul Mate | Enny Nursuliza


" You don't get older, you get better "

- Shirley Bassey -



1 November 2015. It's my Queen birthday ! Happy Birthday to you Sayang. Semoga menjadi isteri yang solehah. Terima kasih atas kasih sayang yang diberikan sepanjang perkahwinan kita. Semoga dimurahkan rezeki dunia akhirat, diberikan kesihatan yang baik, dipermudahkan urusan dunia akhirat, dan sentiasa dirahmati dan diberkati Allah.

ps : Get ready for second child =P

SKETCHING THE IDEAS



" I have an idea of who i want to be, I have a vision of my own success "

- Wiz Khalifa -



When you want to start something, the most important thing is to know your goal. Its normal when you're having a headache to think about your goal. You tend to change it in the middle of the journey. Sometimes our goal is to general and not focus. For example, me and my photography. My goal is to be a world class photographer. Its a goal that I dream for. But it's to general. As you know, there are many types of photography in the world of photography. Portrait Photography, Landscape Photography, Street Photography, Macro Photography, and others. Each of it can be divide into several photography for someone to master it. As a photographer, you can't be " Jack of All Trades, Master of None". If you try everything and not focus, you'll end up giving it up. Trust me, I've been there. But ! Its ok try everything at first in order to see which photography suit you the most.

When you have choose the best photography for you, you can set your goal and that's the time you can start to answer "How to Reach Your Goal?" The answer is, Sketching The Ideas.

Ideas are not a one straight path to reach your goal. There will times, your ideas will failed and you'll start thinking a new idea. The most important thing is, never give up as the goal will never run away, its the path that you need to change when you meet a dead end.

Ideas are like drawings, you need to sketch it before you can turn it into reality. You need to somehow, write it down when you think of something, or take a picture of a scene that give you ideas, or bookmark a website that can be the source of knowledge for you ideas. The point is, never keep it in your mind because you'll forget about it later on and sometimes its hard to remember about it again. When you have have multiple of ideas, write it down, and start the number one in the list of ideas as soon as possible. Procrastination leads to failure.

Lets start the work. I have an idea of who i want to be, a Toy Photographer.


Toodles.