Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Monday, April 27, 2015

NOBITA PHOTOGRAPHY | FRIENDSHIP NEVER ENDS


© 2015 Hasif Rahman - Friendships Bond

" Good friends, good books, and a sleepy conscience..this is the ideal life "

- Mark Twain -


" Words are easy, like the wind. Faithful friends are hard to find "

- William Shakespeare -


" I am glad you are here with me. Here at the end of all things, Sam "

- J.R.R. Tolkien, The Return of The King -




Sunday, April 26, 2015

FOOD HUNTER | PENANG ROAD FAMOUS TEOCHEW CHENDUL ICE KACANG


© 2015 Hasif Rahman - Street Food Hunter


© 2015 Hasif Rahman - Awesome Chendul !


" First we eat, then we do everything else "

- M.F.K Fisher -


 Street Food !

Food. One of the things that can make me flying without wings. Not that type of choosy in terms of food, anything nice even at street, I'm gonna try it. Kalau anda ada baca entry sebelum ini tentang Line Clear Nasi Kandar, Chendul ni terletak di satu jalan yang sama cuma ia berada di hadapan sedikit di lorong antar dua blok barisan kedai. Macam mana nak tau gerai Chendul dia? First boleh lihat nama gerai dia Penang Road Famous Teochew Chendul Ice Kacang or, tengok je gerai yang orang ramai beratur panjang. Haha. Sebut pasal beratur panjang, mesti orang akan kata, lama nak tunggu. Eh, no worry, fast service ! Tak lama pun beratur. Must try food kalau ke Penang ! 

Psst..sorry takda gambar chendul, sebab dia takda kerusi meja, makan sambil berdiri. Haha


LIFE | HAVE FAITH


© 2015 Hasif Rahman - The Tree of Life

" I see in you I see in your eyes the same fear that would take the heart of me! A day may come, when the courage of men fails, when we forsake our friends and break all bonds of Fellowship, but it is not this day! An hour of wolves and shattered shileds when the age of men comes crashing down! But it is not this day! This day we fight! "

- Aragorn / Lord of The Rings / The Return of The King -



Wednesday, April 22, 2015

NOBITA PHOTOGRAPHY | TIME TO READ BOOKS


© 2015 Hasif Rahman - Nobita With Books

" The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you'll go "

- Dr. Seuss -

~






Sunday, April 19, 2015

Friday, April 17, 2015

Thursday, April 16, 2015

NOBITA PHOTOGRAPHY | GOOD NIGHT


© 2015 Hasif Rahman - Sweet Dreams


" Music is love, love is music, music is life, and i love my life. Thank you and good night "

- A.J McLean -


~






Monday, April 13, 2015

LIFE | THE GREAT GIFT


© 2015 Hasif Rahman - My Everything

" A baby fills a place in your heart that you never knew was empty "

- Pregnancy Quotes -


6 months of pregnancy, saya lihat banyak perubahan pada isteri saya. I was like, besarnya perut. Haha. Bagi saya seorang suami, terasa risau pulak lihat perut dia yang besar tu. Time jalan terutama naik turun tangga, memang saya pimpin dia. Mana tak risau, perut dah besar ke depan, seperti menara, kalau berat sebelah, nanti tumbang. Itu fikiran saya. Haha. Time di tandas or di pasar or kawasan - kawasan yang jalan licin, lagi terasa risaunya kalau tergelincir. Alhamdulillah, Allah sentiasa jaga dia dengan baik. Saya pula yang tersadung sana sini. Haha.

Alhamdulillah, 6 bulan, ibu dan anak dalam keadaan sihat. Well, after two time scan in Mac dan April, it was confirmed gonna be a little princess. Bila pergi ke kedai untuk beli barang - barang new born terutama pakaian, ok, rambang mata sebenarnya. Banyak sangat pakaian cute ! Harga pula tak begitu mahal. Cuma terasa mahal sebab perlu beli dalam kuantiti yang banyak. But kawan - kawan juga advice, jangan beli banyak sangat sebab baby cepat membesar, nanti tak muat. Haha. Ok, insyaAllah.

Bulan ke 6 ni, one of the best moment is, "Little Princess menendang !"

Hui, bila letak tangan kat perut tu, boleh rasa dia menendang. Serius macam dia tengah boxing kat dalam tu. Haha. Bila kita ketuk - ketuk dengan jari or sapu tangan kat perut tu, dia menendang. Toink ! Haha. Tapi kalau time dia tido, ibu dia pusing sana sini pun, dia tak bergerak. Haha.

Ikutkan 2 bulan sahaja lagi due date. Expected 12 Julai 2015. Ramadhan, seminggu sebelum Raya Aidilfitri. Raya kali ini, two big things happened in one time. First time raya Suami Isteri, first time raya bersama anak. InsyaAllah. Dalam keadaan begini, hanya mampu berdoa dipermudahkan segalanya.

Gambar di atas gambar sabtu lepas di Pantai Port Dickson. Dari depan tak nampak sangat besarnya. Sebab perut dia besar ke depan. Orang kalau pandang dari belakang memang tak tau dia mengandung. Haha.

Counting days mood on ! =)

Sunday, April 12, 2015

TOYGRAPHY | NOBITA & DORAEMON


© 2015 Hasif Rahman - Welcome New Family


The childhood memories action figure now in da house ! Seriously susah nak cari sebab kebanyakkan kedai tidak jual or sold out. Tetapi kalau peminat tegar pengumpul action figure, boleh saja beli di Amazon but the price will be higher sebab kos penghantaran. Haha. Well, i'm not a action figure collecter tetapi sejak terlihat di instagram, so call toygraphy, melibatkan Nobita dan Doraemon ni, I was like, wow...great ! Macam - macam gaya dan pose boleh dibuat. Seperti model, we choose the place, the pose and the theme. Baju-baju boleh dibeli kemudian di kedai - kedai action figure. Haha. Muka dan tangan boleh dicabut dan diganti dengan mimik muka lain serta bentuk tangan. Ada dalam 6 jenis mimik muka. Satu daripadanya as per above dalam kotak. Others will be post later on. Haha. New toy to play with ! =)

Terima kasih pada isteri yang sanggup teman mencari ini di sana sini. Penat mencari sehingga rasa nak give up sahaja dan beli online, biarpun harga mahal. Haha. Tetapi akhirnya jumpa di Amcorp Mall. Haha. Last stock ! I bought it and sold out ! =P

Say hi ! 


© 2015 Hasif Rahman - Rock On Nobita !

" Kalau semua bahagia itu sudah cukup membuat aku senang "

- Nobita -



Saturday, April 11, 2015

PHOTOGRAPHY | WAZARI WAZIR EBOOK - MASTER OF COLOURS


© 2015 Hasif Rahman - Film Camera



" You cannot open a book without learning something "

- Confucius -


Learning new knowledges from Wazari Wazir's e-book Master of Colours. Really great e-book. Easy to read and understand. Step by step. Worth to buy for those who love to learn. Sometime its better to know the basic things before we go for the advance. 

As per above, that's the final picture after the adjustment made using the knowledge from the e-book. The original picture was like kinda dull actually as per below :-


© 2015 Hasif Rahman - Original Picture

Well, its ok to spend more for knowledge, because once a wise man said, with knowledge you can rule the world.

Thursday, April 9, 2015

PHOTOGRAPHY | FIENAZ GHAKASHAH






© 2015 Hasif Rahman - Throwback Years Ago

Will make a come back soon when the time is right. How I miss you photography~

" I love photography, I love food, and I love travelling, and to put those three things together would just be the ultimate dream "

- Jamie Chung -



Sunday, April 5, 2015

LILKHALIFAH | MY BABY YOU (MBY)


© 2015 Hasif Rahman - Baby Girl Coming Soon 

Its baby girl coming soon and look what my wife bought for the litlle baby girl ! Bekung yang menarik dengan warna yang ceria. Kain dia sangat soft dan best bila dipegang. Ada banyak pilihan warna, tapi dia beli dua dulu buat masa ini. Warna ungu dan merah. Thinking nak beli yang warna pink tu, tetapi buat masa ini out of stock. Hot stuff agaknya. Haha. Here's what she bought :-


© 2015 Hasif Rahman - The Purple and Red

Hee..comel kan? Tak sabar nak letak lilkhalifah dalam tu. By the way, kalau anda mahukan bekung seperti ini, feel free to contact as per pic below :-

© 2015 Hasif Rahman - #MyBabyYou #MBY #Baby

Feel free to contact and buy. Trusted seller.  

 

HOMESTAY | HAVARA PLACE


© 2015 Hasif Rahman -  Havara Place, Homestay Penang

Hey, I'm back. Pheww..busy sedikit dengan kehidupan kerja dan keluarga. Maaf atas kelewatan untuk update Penang Island story. As before this, saya ceritakan tentang Nasi Kandar Line Clear, post kali ini saya cerita tentang Homestay yang saya tinggal untuk 3 hari 2 malam. Satu tempat yang sangat selesa untuk diduduki, a place call Havara Place (Homestay). A banglo with 3 big rooms. Lets talk a bit about this place

Havara Place
Leandro's Avenue
10250 Pulau Pinang

(Opposite Gurney Paragon at Persiaran Gurney)

© 2015 Hasif Rahman -  Map of Havara Place, Homestay Penang

Homestay ini terletak di Penang Island. Not that far from George Town. Easy access to main road. Mudah mendapat bas yang lalu hampir setiap 5 minit. Oh ya, sebelum terlupa, sedikit nasihat, its better menggunakan bas dari taxi sebab caj taxi sangat mahal. Even guna taxi dalam George Town dengan jarak tak lebih 2km, kadar bayaran yang saya kena adalah sebanyak RM12.00 berbanding di KL jarak 2km biasanya sekitar RM3.00 sahaja. Berbalik semula kepada homestay tersebut, ia berhadapan Gurney Paragon dan juga berhampiran Gurney Parade. Jika kita berjalan sedikit di belakang Gurney Paragon, anda telah berada di tepi pantai. 

 © 2015 Hasif Rahman -  Havara Place, Homestay Penang

 With rate around RM150.00 per night, Havara Place membuatkan kita rasa seperti duduk di rumah sendiri. Tiada sebarang gangguan orang ramai, persekitaran yang aman, fasiliti yang mencukupi dan bersih membuatkan ia sangat berbaloi untuk diduduki. As per above, on the left, begitulah rupa homestay tersebut. Banglo satu tingkat boleh dikatakan. Manakala gambar di belah kanan merupakan ruang tamu serta tempat pendaftaran. Maybe orang kata, RM150.00 better duduk hotel, kerana bilik homestay mesti sempit. Well, saya sendiri beranggapan begitu. Maklumlah, tempat tinggal ini, saya serah sahaja pada isteri untuk memilih. Bila masuk homestay tersebut, selepas selesai pendaftaran, this is how the room look alike :-


 © 2015 Hasif Rahman -  Havara Place Room, Homestay Penang



 © 2015 Hasif Rahman -  Havara Place Bathroom, Homestay Penang

Wow, besar ! Katil dia lembut. Aircond, tv, tandas dia yang luas, hot shower. Complete ! Serius selepas tiba sahaja di bilik tersebut, terus baring kepenatan. Haha. Sangat selesa. A very nice place for family usage. Saya cadangkan bagi mereka yang inginkan kelainan dari hotel, Havara Place is a nice place to stay.


© 2015 Hasif Rahman -  My Wife @ Havara Place, Homestay Penang


Friday, April 3, 2015

LIFE | BERKHIDMAT UNTUK NEGARA


© 2015 Hasif Rahman - Saya Yang Menurut Perintah

" Throughout life people will make you mad, disrespect you and treat you bad. Let God deal with the things they do, cause hate in your heart will consume you too"

- Will Smith -

3 April 2015, maka sudah 5 tahun berkhidmat untuk rakyat dan negara. Berkhidmat selama 5 tahun ini, jika dilihat dalam perkhidmatan, sebenarnya diri ini masih mentah lagi. Banyak perkara yang perlu dipelajari. Cabaran dan dugaan dalam perkhidmatan selama ini mematangkan diri. Bukan mudah, namun amanah yang dipikul harus dibuat dengan sehabis baik. Selama berkhidmat, disitulah terciptanya kawan, terciptanya musuh. Bak kata orang, kenal mana kawan dan mana musuh.

Hendak diceritakan semua, tiada yang akan membaca. Biarlah ia jadi satu kisah yang diceritakan apabila ditanya.

Happy Anniversary to Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Batch 1/2010. Hoping the good news of kenaikan pangkat this year will be true. 5 years and counting.

"Berkhidmat Untuk Negara"

Saya Yang Menurut Perintah
Mohd Hasif bin Abdul Rahman