Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Monday, March 30, 2015

LOVE STORY | WEDDING ALBUM !


© 2015 Hasif Rahman -  Wedding Album by FarhanFotografia

Alhamdulillah, akhirnya Album Perkahwinan berada di dalam genggaman. Hui? Orang tanya kenapa lama sangat baru dapat? Haha. Jujur saya jawab, bukan salah photographer, tapi diri sendiri yang tiada masa untuk mengambilnya. Menjadi weekend husband, isnin hingga jumaat sibuk bekerja, sabtu pagi terus ke Kuala Lumpur untuk berjumpa isteri tersayang. Kebetulan minggu ini ada kursus berhampiran rumah, habis kursus terus contact dan wah la, dapat ambil album !

Masa ambil tak tengok on the spot. Terus ambil dan balik. Sampai rumah, belek - belek, wah nice ! Gambar dari persiapan, suasana majlis dan moment ketika bersanding, outdoor dan lain - lain. Ringkas cerita, a complete album for the big day ! Takda la muka pengantin je satu album. Ada gambar family, saudara mara, rakan - rakan yang hadir dan tetamu lain. Sampai isteri pun kata, maternity shoot nanti pakai photographer yang sama la. Haha. Menjadi seorang suami, apa yang menggembirakan isterinya, juga menggembirakan suaminya.

Kepada mereka yang mahukan khidmat photographer ini boleh lawat di farhanfotografia

" Weddings are important because they celebrate life and possibility "

- Anne Hathaway -


 


Wednesday, March 25, 2015

TRAVEL | NASI KANDAR AT PENANG ISLAND


© 2015 Hasif Rahman -  Line Clear Nasi Kandar at Jalan Penang

" You don't need a silver fork to eat good food "

- Paul Prudhomme -


Makanan tempatan ! Itu yang paling best bila kita travel. Kemana sahaja kita travel, kita akan tanya orang, mana kedai yang sedap. Kadang kala tidak perlu tanya orang, zaman sekarang boleh sahaja di google "Recommended place to eat..." Saya sendiri ada google dan bertanyakan orang yang pernah ke Penang Island. Homework ! Line Clear antara yang disebut. Sebenarnya banyak lagi kedai yang popular, tetapi tidak mampu untuk pergi ke semua kedai Nasi Kandar kerana ada makanan lain juga yang mesti dirasa seperti Pasembor, Laksa Penang, Mee Ketam dan lain - lain. Well, entry kali ini saya ceritakan Line Clear Nasi Kandar !

Hari pertama tiba sekitar jam 3 petang, setelah 4 jam perjalanan daripada Kuala Lumpur, masing - masing mulai kelaparan dan yang terlintas di fikiran adalah nasi kandar. Masing - masing mencadangkan Line Clear Nasi Kandar. Terletak di Jalan Penang, Georgetown, Line Clear Nasi Kandar ini agak mudah terlepas pandang kerana  papan tandanya yang agak kecil dan tersorok. Boleh dikatakan salah satu recommended Nasi Kandar in Penang. 



© 2015 Hasif Rahman -  Line Clear Nasi Kandar from Roadside View

Seperti gambar di atas, kedudukan kedai ini berhampiran selekoh, dan papan tandanya yang tidak begitu besar serta tersorok, orang luar yang pertama kali pandang akan mudah terlepas. Kawasan meletakkan kenderaan berada betul - betul dihadapan kedai dengan bayaran RM5.00 untuk 1 jam pertama. Kedai ini boleh dikatakan tersepit antara shoplots namun di dalam keadaannya agak luas dan selesa dengan lampu serta kipas disediakan. Nasihat kami, elakkan berada di sini pada lunch hour memandangkan pada ketika ini akan penuh dengan orang ramai.



© 2015 Hasif Rahman -  Line Clear Nasi Kandar Place

" A lot of local food is very tasty. I'm very happy to eat it. I just don't think it's the same thing as saving the world "
- Tyler Cowen -




© 2015 Hasif Rahman -  Line Clear Nasi Kandar Foods

Tu diaaaaaaaa... Nasi Kandar ! Around RM8.00 per plate. Orang bertanya, kenapa sampai ke Penang nak makan Nasi Kandar? Macam la kat tempat lain takda. Ha, itulah sebabnya kena rasa dulu. Nasi Kandar di Penang, so called the origin place of Nasi Kandar, rasanya memang sangat berbeza. Lebih sedap ! Campuran kuah di atas nasi dengan ayam berempah (or ayam berkuah juga ada), dan masih didalam keadaan yang panas, 2 pinggan makan ada apa masalah? Haha. Pekena pula teh ais selepas itu ! Hui. 



© 2015 Hasif Rahman -  The Team

Sorry abang kawasan tak tengok kamera. Sedang syok makan, bom meletup pun tak kisah. Haha. Isteri yang mengandung pun melantak juga. Syukur la dia takda loya - loya. Kalau tak rugi je. Haha.

Monday, March 23, 2015

TRAVEL | WHAT I LEARNED


© 2015 Hasif Rahman -  Georgetown, Penang



" Let us always meet each other with smile, for the smile is the beginning of love "

- Mother Teresa -

" The best thing to hold on to in life is each other "

- Audrey Hepburn -

" Where there is love there is life "

- Mahatma Gandhi -


Phew, fikiran masih melayang di Penang Island. Haha. Masih terasa bangun pagi, tunggu bas, cari tempat makan untuk sarapan. To be honest, memang memenatkan, tetapi semua pengalaman itu yang menjadi kisah hidup yang boleh diceritakan kepada anak - anak kelak. To be honest, artikel - artikel dari Bro Wazari Wazir banyak membantu bagi saya untuk travel. Tips dia seperti buat homework terlebih dahulu ke tempat yang hendak dikunjungi, travel light, savings dan bagi saya, what lens to use. Saya bawak Canon 6D + 40mm sahaja. Cukup luas dan ringan. Benar juga dalam artikel - artikel dia tentang bagaimana travel itu membentuk pemikiran kita. We tend to be more creative when we travel. Even dalam Malaysia sekalipun, if we do it right, we can learn a lot. Contohnya dalam travel ini, paling kagum adalah dengan cara Penang Island menarik perhatian pelancong untuk ke sana :-

-The Street Art, The Museum (Camera / Chocolate / Owl / Others),
-Unique Cafes (Purrfect Cat Cafe/ Busy Bodhi Cafe / Others), 
-The Unique and Delicious Food (Cendol / Pasembor / Laksa Penang / Jeruk / Nasi Kandar / Others) 

and much more. It shows that, we don't need big shopping complex like KLCC and Mid Valley to attract tourist, but we need to prepare something to capture the people's heart. Amboi ayat, haha. 

Apapun sorry lambat sedikit nak review kawasan - kawasan yang dilawati. A bit busy with work. Gambar - gambar pun dalam RAW format. So nak terus upload ke blog tu memang tak dapat la. InsyaAllah kalau tiada halangan, will post about the Nasi Kandar first. Hari pertama sampai di Penang, Nasi Kandar adalah yang pertama dicari and you know what, memang sedap dengan campuran kuah dan ayam goreng berempah dia yang panas. Tu diaaaaaaaaaaaaa...haha

What I Learned From the Travel

Book Fast !

Perkara pertama yang perlu diambil perhatian, hotel/homestay booking and transportation tickets (Kapal Terbang, Keretapi, others). Kedua - dua itu perlu diambil perhatian yang serius terutama apabila kita travel pada musim percutian atau perayaan. Memang akan sold out sahaja or takda kekosongan. Seperti contoh yang dihadapi sendiri, tiket KTMB ke Georgetown sold out. Haha. Alhamdulillah ada back up, kereta bakal pengantin. Kelebihan booking awal juga, kita boleh pilih yang murah tetapi berkualiti.

Homework !

Homework ! Buat sedikit catatan tentang Places Recommended to Visit, Foods to Eat, Transportation. Benda ini penting supaya kita tidak membuang masa apabila tiba di tempat tersebut baru tercari - cari kemana mahu pergi. Kalau pergi ke tempat orang, tetapi duduk sahaja di dalam bilik, serupa duduk rumah. Haha. Plus, makanan local juga perlu dirasa. Contohnya ketika saya di Penang, mencari kedai Nasi Kandar Line Clear di Jalan Penang, Pasembor di Padang Kota Lama, Cendol di Jalan Penang, Seafood di Pulau Jerejak dan lain - lain. Jangan pula kita travel jauh - jauh tetapi kita cari fast food. We need to try the local foods !

Travel Light !

To save cost, biasanya kita akan banyak berjalan atau menggunakan perkhidmatan awam. Travel Light is the answer. Saya bersama isteri ke Penang hanya membawa satu bagi pakaian yang kecil bersama satu bag galas untuk kamera dan jajan. Boleh menjimatkan tenaga ketika berjalan ke sana sini.


Well, ini akan menjadi travel yang pertama sambil membuat review atas kawasan2 yang dilawati. Dulu biasa pergi ke mana - mana, tidak mengambil lansung perhatian untuk ambil gambar. Kalau ada pun hanya dua tiga shot sahaja. Itupun gambar sendiri yang membuktikan berada dikawasan tersebut tiada. Kali ini banyak gambar diambil termasuk diri sendiri plus will blog about it.

Somehow, its fun to travel and blog about it. Whether people read about it or not, it doesn't matter. The most important is what I feel. Oh ya, another important advise from Bro Wazari Wazir, print your photos ! Ok bos, will make a photobook about the Penang Trip ! Practice makes perfect before the Around The World Project ! See ya !


Tuesday, March 17, 2015

TRAVEL | BACK TO WORK


© 2015 Hasif Rahman -  Homestay at Penang, Havara Place

Phew, baru sampai rumah selepas 3 hari berada di Penang Island. Banyak benda hendak diceritakan dan dikongsi bersama rakan - rakan. Namun diri ini terasa penatnya. Cuaca di Penang Island agak panas, dan penduduk tempatan sendiri menyatakan sudah lama tidak hujan. Berjalan di sana sini, air menjadi penyelamat keadaan. Mahal atau tidak, itu lain cerita kerana yang penting diri ini sentiasa dalam keadaan segar dan bertenaga. Secara jujurnya, 3 hari di Penang Island, tidak mencukupi untuk mencuba semua "Best Food in Penang" dan juga tempat - tempat "Place to Visit in Penang". Hendak dikatakan kesal tidak dapat mencuba makanan dan melawat kawasan, tidaklah juga kerana bukannya tidak mampu untuk kesana semula. Cuma rasa terkilan agaknya kerana tidak dapat habiskan semua dalam masa 3 hari. Haha. Well, itu petandanya, ke Penang Island lagi bila ada rezeki. Hehe. Overall, Penang Island trip was great ! Will blog about the Penang Island trip for the day one to the last day. One by one. Will make a detail review about the place, from pricing, transportation, and a lot more. Seronok bila travel. Tidak seronoknya bila balik, esok kerja. Haha. See ya !

" The world is a book, and those who do not travel read only a page"

- Saint Augustine -


" Want to be happy? Stop buying things and go travel ! "

- Gilonie Montejo -


" Travel is the only thing  you buy that makes you richer "

- Colleen Maag -



Monday, March 9, 2015

TRAVEL | PENANG WITH KTMB


© 2015 Hasif Rahman -  KTMB maps


 Well, travel untuk kali kedua bagi 2015 adalah ke Penang Island ! Sebelum ini saya ke Kuala Kangsar (travel + wedding reception) dan kali ini juga ke Penang Island untuk tujuan yang sama (travel + wedding reception). Wedding siapa? Pernikahan dan majlis persandingan diantara Nur Zahirah Zamri dan Wan Zul ( Mat Ju San) iaitu emcee dan pengapit saya ketika majlis persandingan saya yang lepas. Kedua - dua merupakan kawan baik saya yang telah banyak membantu ketika susah dan senang. Kali ini saya ke Penang Island menggunakan KTMB dan secara jujurnya ia merupakan kali pertama. So, I'll make a review about it. Buat masa ini saya sedang membuat sedikit homework untuk ke Penang Island untuk dua perkara utama. What to visit dan what to eat. Sebab saya belajar dari Bro Wazari Wazir, kemana tujuan kita melancong, perlu membuat sedikit homework agar kita bersedia serta tidak membuang masa. Just google it, and wow, there are few places that I really want to visit.

Seperti gambar di atas, itu merupakan peta KTMB bagi seluruh perjalanan di Malaysia dari Selatan ke Utara dan juga ke Pantai Timur. Tiket KTMB pagi perjalanan sedikit mahal dari bas serta tempoh perjalanan sedikit lama. Tetapi satu perkara, walaupun lama untuk tiba, tidak terasa tekanan kesesakan jalan dan kadar kemalangan seperti bas terbabas sebagainya sangat kurang. The origin will be from KL Sentral to Butterworth station. Akan mengambil taxi ke ferry station untuk ke Georgetown. Tetapi sedikit malang apabila tiket telah habis dijual dan cuma hanya dapat tiket dari Butterworth ke KL Sentral pada hari terakhir travel. Worst scenario, saya ke Penang Island dengan kereta bakal pengantin ! Haha. Satu pengajaran untuk kita semua, untuk KTMB Service, pembelian tiket mesti dibeli awal sekurang - kurangnya 2 minggu sebelum. Seminggu sebelum boleh dianggap lewat terutama jika hari bertolak pada Jumaat, Sabtu dan Ahad. Dan kebiasaannya coach Superior Night Class (Bed) adalah paling cepat habis.

Buat masa ini, hanya ada dua keretapi setiap hari dengan waktu bertolak yang berbeza iaitu Ekspres Rakyat dan Senandung Langkawi. KL Sentral to Butterworth mengambil masa sekitar 7 jam sahaja.

Terdapat 3 coach yang ada bagi pilihan kita iaitu :-

1. Superior Night Class (bed)
2. Economy Class
3. Superior Class
* Harga boleh disemak di website KTMB



© 2015 Hasif Rahman -  Superior Class Ticket


Harga untuk satu hala adalah RM34.00. Bayaran tiket boleh dibuat dengan Maybank2U atau Credit Card serta boleh juga dibeli terus di kaunter berkenaan. Kaedah pemilihan kerusi adalah seperti membeli tiket panggung wayang TGV, GSC. Dalam website akan menunjukkan kerusi dan barisan mana yang kita mahu.
Will review it more later on the service.

Update 18 March 2015

Yuuhuu...I'm home from Penang Island. Its hot but its rock ! Haha. Balik ke KL dengan KTMB from Butterworth to KL Sentral. Satu perjalanan yang sepatutnya 4 jam dengan kereta menjadi hampir 8 jam dengan KTMB. Keseluruhannya perjalanan adalah selesa. Cuma kadang - kadang keretapi itu sedikit bergegar seperti air pocket ketika menaiki kapal terbang. Sepanjang perjalanan, ada petugas yang akan menolak troli makanan seperti pramugari di dalam kapal terbang. Harga agak mahal sedikit, but at night, nothing matters with a cup of hot milo.

Will use it for Singapore trip and Langkawi trip !