Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Sunday, November 23, 2014

#PRAY FOR LIL KHALIFAH


© 2014 Hasif Rahman - #prayforlilkhalifah

Syukur Alhamdulillah to Allah. I'm so speechless. 
Gonna be a daddy soon?
Still a long way to go.
6 weeks and counting.
Expected delivery July 2015

Doa harian setiap kali sujud terakhir

Ampunkanlah dosa kedua ibu bapa ku
Ampunkanlah dosa kedua ibu bapa isteri ku
Ampunkanlah dosa ku
Ampunkanlah dosa isteri ku
Ampunkanlah dosa keluarga kami
Ampunkanlah dosa saudara kami
Ampunkanlah dosa sahabat kami

Murahkanlah rezeki kami
Mudahkanlah urusan kami

Lindungilah kami dunia akhirat
Rahmatilah kami dunia akhirat
Berkatilah kami dunia akhirat

Berikanlah keselamatan kepada kami
Berikanlah kesihatan yang baik kepada kami
Panjangkanlah umur kami

Semoga dimakbulkan doa2 kami
Amin.


To be honest, selepas kahwin, inilah doa yang dibaca pada sujud terakhir. Cuma ada few days tu ada diselitkan satu doa yang berbunyi..

Mudahkanlah kami mendapat cahaya mata
Percepatkanlah kami mendapat cahaya mata

I don't know how, i don't know when, but somehow, among those solat, salah satu waktu itu dimakbulkan doa tersebut. The best thing is, based on the calculations by the doc, rasanya Cik Isteri dah mengandung sebelum doa itu diselitkan. Betul kata orang2 tua, Allah itu Maha Mengetahui.

Ya, I know, its to early to be happy. It's to early to cheer about. It's to early to tell the whole world. Still a long way to go. But, as a husband, it's one of the most happy things in the world. 

Lelaki atau perempuan? Tidak terlintas di fikiran cuma yang saya mahukan, lahirnya dia nanti dalam keadaan sihat dan sempurna. Amin.

Mulai hari ini, kena tambah doa

Ya Allah Ya Tuhanku
Lindungilah Bakal Khalifah Ini
Semoga Ia Berada Dalam Keadaan Sihat dan Sempurna
Lahirnya Menjadi Soleh/Solehah
Lahirnya Saat Diri Ini Berada Di Sebelah Isteri
Selamatkanlah Isteri dan Bakal Khalifah Ini Saat Dilahirkan
Amin.

#prayforlilkhalifah

Waiting...



Wednesday, November 19, 2014

THANKS TO ALLAH


© 2014 Hasif Rahman - Credit To Photographer Love Story Teller

Alhamdulillah dan Syukur kepada Allah atas amanah ini. Memang benar Jodoh itu Rahsia Allah. Jika ikutkan sejarah, dia telah tercipta sebelum diri ini dilahirkan lagi. Begitu unik perancangan Allah. Lahir pada tahun yang berbeza, di tempat yang berbeza namun akhirnya pada 2014 disatukan sebagai suami isteri. Masing2 pernah kecewa dan mengharungi cabaran, namun pengalaman itu membuatkan kita lebih matang dan akhirnya "Aku terima nikahnya Enny Nursuliza..."

Ikutkan banyak perkara mahu dikongsikan bersama seperti pengalaman dan nasihat namun tidak tahu pula hendak bermula dari mana dan bagaimana mahu diceritakan. Hendak dimulakan dari awal perkenalan hingga ke alam perkahwinan, takut tiada yang sanggup membaca panjangnya artikel tersebut. Haha. Namun boleh saya memberikan kesimpulan dari Alam Perkenalan kepada Alam Perkahwinan untuk mereka diluar sana :-

Menjadi seorang lelaki perlu ada kesabaran yang tinggi,
Kerana wanita penuh dengan emosi.
 
Buanglah ego, rajin memaafkan,
Biar kalah kasih berkekalan, bukan menang cinta melayang.

Sekian, terima kasih.






Monday, November 10, 2014

I GREW UP


© 2014 Hasif Rahman - Getting Better By Year

Pernah tak korang rasa kawan - kawan meninggalkan kita dengan alasan kita kurang berhubung dengan mereka? Rasanya ramai yang mengalami perkara yang sama. Kita dikatakan waktu senang kita tinggalkan mereka, waktu susah kita datang meminta pertolongan atau waktu kita bercinta kita tinggalkan mereka, waktu kita putus cinta kita datang mengadu pada mereka. Biasanya perkara ini selalu berlaku. Seriously, orang kata kawan bersama kita sewaktu susah dan senang. Yeah, it's true, tetapi bukan bermaksud 24 jam kena berkepit. It's subjective, very subjective. Time senang kita bersama, yeah sure, ada berita baik, come talk and share it, insyaAllah kita akan dengar dan kongsi kegembiraan bersama, dan bila ada masa, kita akan celebrate it with high tea somewhere, somehow. Time susah, insyaAllah, apa boleh bantu, kita bantu. Perlukan duit, ada lebih boleh pinjamkan, (tapi kalau dah hutang tu, janji nak bayar, bayar, memang tak halalkan la kalau tak bayar balik), time sedih perlukan sokongan, we can have a chit chat and so on. Tetapi dalam masa biasa? Waktu tiada perkara baik dan susah untuk dicerita dan dikongsi? Yeah, that's the time for personal things. So, to leave your friends bila tak dapat nak berkepit 24 jam tu, sangatlah, ngaa...don't want to say that word.

I moved on. Friends come and go, but my wife stands beside me forever~

Psst..by the way, miss my friends or should i say my street photography friends. Gambar di atas di ambil di Kuala Lumpur. Street Portrait. If not mistaken, the model name Tiniey Tajudin. Lama tak nampak di FB. Dun know whats the latest story. Eh, ok bai.

Wednesday, November 5, 2014

ADLINA + SHAHAZREEQ - SOLEMNIZATION AT RUANG SS 18/6






















































© 2014 Hasif Rahman - Adlina & Shahazreeq Solemnization

Canon 6D + 50mm
OP - Hasif Rahman + Enny Nursuliza
Venue - RUANG SS 18/6
25 October 2014





Monday, November 3, 2014

NEW FAMILY MEMBER !


© 2014 Hasif Rahman - Canon 6D In Da House !

Hello, hello, hello ! Look who's in da house ! The new family member that kinda i've been waiting for. Yeah ! Selama ini saya menggunakan Canon 1000D sejak tahun 2008 dan telah lama mengejar impian untuk membeli sebuah Full Frame DSLR. Dahulunya impian hendak membeli Canon 5D mark ii, tetapi benda2 berkaitan teknologi, there will always be new things. Ooppss..why not buy the Canon 5D mark iii. Because at the price of 5D mark iii, i can buy Canon 6D with lens and a bit extra to buy the MAC. Hehe.

I'm not the type that buy better DSLR/Camera for better pictures. I'm chasing this fullframe pun sebab love using the high ISO but still the image clean even at ISO 8000 compared to my Canon 1000D which guna ISO at 1600 (max) dah hancur gambar. Sebab diri ini bukan suka shoot pakai flash or bawak ke hulu hilir flash. Haha. Plus the 6D colour was like, wow. Haha. But still, I'm not satisfied with the result till i'm using the L lens. Targeting several L lens such as 24-70mm and 85mm. Buat masa ni akan guna 50mm dahulu. Huu..

 Papepun, love it so much ! Using my own money to buy it after years waiting. Well, salah satu sebab beli pun kinda like self reward. Bila fikir2 balik, memang sangat jarang beli hadiah untuk diri sendiri. Selalu sgt menjaga hati orang, but never pleased myself. So once in a while, why not i reward myself. Hee.. Syukur Alhamdulillah.

So next target will be (for self reward) :-

L Lens
MAC
SEIKO Watch
Honda
A House
A workstation/studio (A room for photography)

But still, nothing can beat this target. Impian paling bermakna, dimana yang lain2 boleh ditolak ketepi

A baby =)


28th OCTOBER ON 1st NOVEMBER





© 2014 Hasif Rahman - Priceless ! 

Well, this is so priceless ! Moment yang tidak akan dilupai. Well, orang kata what's so special about birthday? Kita sambut setiap tahun. Haha. Sebab pada 1 November 2014 (My birthday 29 October 2014) Cik Isteri telah membuat satu kejutan menyambut my birthday ! Birthday Cik Isteri pada 1 November sebenarnya. Sepatutnya En. Suami yang membuat kejutan pada Cik Isteri, tetapi ini terbalik. Haha. Its 28th October on 1st November !

Sebenarnya awal lagi dah tahu malam itu akan keluar dinner. Tetapi apa yang dirancang adalah ke NZ berhampiran KLCC. Haha. Ingatkan just lepak makan, tengok bola. Dari rumah tak perasan sebenarnya ada udang di sebalik batu walaupun dia dress up cantik2 sebab dia memang suka dress up. So malam tu bertolak. Pakai google maps, follow la jalan. Sampai satu masa, Cik Isteri ni tukar google maps tu. Jalan mula menjauhi KLCC. I was like, betul ke ni. Haha. Sekali dah dekat, rupanya dia bawa ke FLORA TERRACE. Haha ! Surprised !!!

Masuk2 waiter tanya ada buat reservation ke, Cik Isteri kata ada. I was like, bila dia buat ! haha -,- Ingatkan it was like kita dua je, sekali tengok table for four. Cik Isteri kata mak dan abah will be here too. Tu pun pelik, sebab masa keluar, mak abah tak bersiap pun. Haha. Again, surprised !! Mat dan Zaza rupanya another two ! Haha. Time tu jadi kaku gila. Haha. Tak tau nak kata apa. First time in life, surprised birthday party. Haha. Speechless =')

Selepas dinner, kita berempat pergi karoke. Haha. Really sing it loud to release the tension. Hahaha.

Hee..thank you sayang and Mat/Zaza for the wonderfull night. Really thank you and speechless. Sangat2 terharu. Rasa terhutang budi. Huu...lots of love to all of you.

Saturday, November 1, 2014

HAPPY BIRTHDAY MY WIFE !


© 2014 Hasif Rahman - 1 November

Its 1st November and its my wife birthday ! Yes, our birthday kinda close. Mine 28th October. Beza seperti tiga hari sahaja namun pada tahun yang berbeza. Haha. Forget the age, but the thing is, En. Suami ni mendoakan Cik Isteri ini sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera, sentiasa dalam jagaanNya, sentiasa dimurahkan rezeki olehNya, sentiasa dalam keadaan bahagia dengan mereka yang tersayang dan sentiasa dipeliharaNya.

Psst..I love you