Home

About Me

My photo

Hi there ! I’m Hasif Rahman, a freelance photographer based in Malaysia. Just a husband trying to make a living while pursuing his dream. I’m a father to be to my little princess in my wife’s little tummy. Picking up a camera in my early 20s and never putting it down again has been one of the most important things I’ve done in my life. I’m a photographer who loves to blog / review / writes about my life. I’m travelling the world with photography ~ Hoping you enjoy what you see. Take a seat, drink a cup of hot chocolate and stay a while. Have a good day reading !

NuffNang

Sunday, January 26, 2014

MY HEART | DIAN PELANGI


  © 2014 Hasif Rahman - A day at Dian Pelangi's shop


 "Its not about how long you spend your time with your love ones 
but how long you spend quality time with your love ones"

- Hasif Rahman -


A day out with Cik Tunang. Sekarang ni kalau keluar dengan Cik Tunang, jarang sangat dah nak bawa DSLR seperti biasa. Menggalas bag di belakang, sentiasa mencari peluang dan tempat yang sesuai untuk mengambil gambar. Sebab saya terfikir, masa untuk bersama, keluar denga Cik Tunang ni sangat terhad. Lebih - lebih diri ini yang sabtu ahad ada kalanya kerja selain perlu merancang kewangan diri. Saya juga ada tanggungjawab pada keluarga.

Jadi, apabila keluar bersama, saya perlu meluangkan masa yang berkualiti dan bukan berapa lama masa yang diluangkan. Tetapi bukan bermaksud tiada gambar diambil sebagai kenangan/blogging. Apa gunanya smart phone kalau tak digunakan. Tapi bila difikirkan kembali, setiap kali kita keluar, tiada pula ambil gambar berdua. Nampaknya lepas ni kalau keluar, kena bawa tripod. Haha. Tapi, kadang - kadang, saya rasa perlu juga dibawa DSLR, cuma bukan selalu. Sebab saya memang suka mengambil gambar.

Kami berdua, bila keluar bersama, bukan buat something special sangat pun. Tiada pula kejutan - kejutan dibuat. Hanya keluar biasa, keluar pergi makan - makan, tengok wayang, window shopping, gelak tawa, but still, the quality time spend together was awesome !

Ceritanya semalam, ke Bangsar, pergi menemani dia ke kedai Dian Pelangi. Kedai kegemaran dia sebenarnya. Dia beli tudung. Saya? Dok tanya macam - macam kenapa ini kenapa itu. Haha. Mana pernah saya teman perempuan ke kedai tudung. Well, masing - masing ada kegemaran sendiri, cara berpakaian mereka, fashion yang diminati, jadi kita hormat sahaja pendirian dia. Asalkan tidak salah, kita biarkan sahaja. Apapun dia memang sentiasa cantik. Natural beauty. Mana pernah bila keluar bersama, tengok dia pakai mekap. Tapi dia memang cantik, kerana cantik dia bukan hanya pada rupa sahaja, cantik dia datang dari Inner Beauty, dan itu yang membuatkan diri ini jatuh cinta pada dia.

Heee..Love you :*




Kadang - kadang keluar pun bukan buat something special.
Keluar makan, keluar window shopping.
But still, the quality time spend together was awesome ! =)

Semalam ke Bangsar, pergi kedai Dian Pelangi.
She bought tudung. Me? Dok tanya macam - macam kenapa ni kenapa tu. Haha.
Well, masing - masing ada kegemaran sendiri.
Cara berpakaian.
Fashion yang diminati.
So, kita hormat pendirian dia.
Asalkan tidak salah, kita biarkan sahaja.
Apapun, dia memang sentiasa cantik.
Natural beauty.
Mana pernah keluar bersama, tengok dia pakai mekap.
Haha.
Tapi, dia memang cantik
Kerana cantik dia bukan hanya pada rupa sahaja.
Cantik dia datang dari Inner Beauty.

Heeee.. love you :*

Thursday, January 23, 2014

PHOTOGRAPHY | AMELIA CLAIRE




 © 2014 Hasif Rahman - Amelia Claire, Outdoor Photoshoot


"Fashion fades, only style remains the same"

- Coco Chanel -


Tuesday, January 21, 2014

PHOTOGRAPHY | FIENAZ GHAKASHAH




 © 2014 Hasif Rahman - Fienaz Ghakashah, Studio


"You educate a man, you educate a man. You educate a woman, you educate a generation"

- Brigham Young -

 "A girl should be two things ; classy and fabulous"

- Coco Chanel - 


Featuring Fienaz Ghakashah. Shot taken using Canon 1000D + 50mm F1.8 at Studio Company, Gombak. Fienaz Ghakashah, saya telah bekerjasama dengan dia sejak 2011 lagi. Merupakan model tetap saya bagi portfolio photography. Senang bekerjasama dengan dia dan tiada masalah untuk dia memberikan pose yang diperlukan bagi tema yang telah ditetapkan. Seperti orang kata, photographer dan model yang mempunyai komunikasi dua hala, serta masing - masing faham apa kehendak dan keperluan, sesi photography itu akan menjadi mudah dan hasilnya akan jadi yang terbaik. Can't wait for the next project with her !


Sunday, January 19, 2014

PHOTOGRAPHY | KASOT PUTEH PICTURES, HAZIQ










 © 2014 Hasif Rahman - Wedding, KasotPuteh Pictures


"Let us meet each other with smile, for the smile is the beginning of love"

- Mother Teresa -


Friday, January 17, 2014

Thursday, January 16, 2014

Thursday, January 9, 2014

PHOTOGRAPHY | PRE WED THEME



  © 2014 Hasif Rahman - Once upon a time


Oh my, bukan saya di dalam gambar tersebut. Cuma terkenang satu ketika dahulu, ketika sangat aktif terlibat dengan outing photography yang dianjurkan oleh rakan - rakan di dalam facebook. By the way, sebenarnya bukan la pre wedding pun tetapi satu photography outing yang bertemakan wedding dress. Apapun tak sabar untuk kembali semula aktif berphotography setelah hampir 2 tahun "cuti".



Wednesday, January 8, 2014

MEMORIES | DPA 2013






 © 2014 Hasif Rahman -Emcee at DPA 2013


"There's something really appealing about the simplicity of black and white images"

- Joseph Gordon Levitt -



Monday, January 6, 2014

BOOKS | SOFA BIRU & LANGIT VANILLA




 © 2014 Hasif Rahman - Reading at leisure

Buku - buku seperti ini sahaja yang mampu habis dibaca. Kalau novel - novel yang tebal, penuh dengan
perkataan - perkataan di hampir setiap muka surat, alamatnya hanya mukasurat pertama sahaja yang dibaca. Berbeza dengan puisi - puisi sebegini. Tidaklah begitu ilmiah namun, ada beberapa yang boleh dijadikan panduan dalam hidup, agaknya.

Namun setiap puisi yang ditulis, memperlihatkan situasi yang berlaku pada masa kini. Puisi ini lebih kepada luahan perasaan dan bukannlah puisi seperti di zaman persekolahan. 


Thursday, January 2, 2014

PERSONAL | I'M BACK

Seksi Ovari by Hasif Rahman


 © 2014 Hasif Rahman - Engagement, Credit to Aziziear.com

It's 2014 ! It's time for my comeback in photography ! Sorry sebab terlalu banyak post yang di delete. Hoping it will not happen again.Ya, I'm back for sure. Wait for new updates from me, just me, Hasif Rahman
Sambil berphotography sambil bercerita. Thats what I like !

Oh ya, support my Wedding Photography Team

Sila Click Link di atas